Szakfelelős: dr. Kocsis László, egyetemi tanár
Tel.:+36 83 545-058, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

További információ:
Pannon Egyetem Georgikon Kar
Dékáni Titkárság
8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16.,
Telefon: (83) 545-190 Fax: (83) 545-200
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A képzés formája:

  • Nappali tagozatos államilag finanszírozott első diplomás alapképzés
  • Nappali tagozatos költségtérítéses első diplomás alapképzés
  • Levelező tagozatos államilag finanszírozott első diplomás alapképzés
  • Levelező tagozatos költségtérítéses első diplomás alapképzés

A képzés célja és formája:

Nappali és levelező tagozatos államilag finanszírozott és költségtérítéses első diplomás alapképzés. A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik megszerzett szőlőtermesztési-borászati és ezzel összefüggő piaci ismereteik birtokában képesek a különféle nagyságú és szerkezetű termelőegységekben folyó szőlészeti-borászati munka szervezésére és irányítására. Alkalmasak önálló borászati gazdaságok létrehozására és azok üzemeltetésére, valamint borászati termékek forgalmazására. Megfelelő ismeretekkel rendelkeznek tanulmányaik mesterképzés keretében történő folytatásához.

Az alapfokozat birtokában a szőlész-borász mérnökök alkalmasak:

  • korszerű szőlő ültetvények létesítésére és fenntartására,
  • a megtermelt szőlő minőségét megtartó borkészítésre,
  • szaktanácsadói és tervezési feladatok ellátására,
  • a szőlő kórokozóinak, kártevőinek és az ültetvényben előforduló gyomnövények felismerésére,
  • integrált szőlőtermesztés folytatására,
  • a szőlőfeldolgozás és borkészítés irányítására,
  • bormarketing végzésére,
  • a borkezelés végzésére, a borharmónia létrehozására irányuló módszerek alkalmazására,
  • termelésfejlesztésre,
  • mérnöki feladatok ellátására az irányító, ellenőrző és felügyelő hatóságoknál.

A képzés sajátosságai:

A szőlész-borász mérnöki képzés a Dunántúlon egyedülálló lehetőség, mivel a Balaton borrégió több borvidékének találkozásánál tanulhatnak a Pannon Egyetem Agrártudományi Centruma Badacsonyi Szőlészeti-Borászati Kutatóintézete és a Georgikon Kar cserszegtomaji kísérleti telepe (a Cserszegi fűszeres szőlőfajta „szülőhelye”) gyakorlati és szakmai közreműködésével. A szőlészet és borászat elméleti ismeretei mellett kiváló lehetőség nyílik a gyakorlati ismeretek elsajátítására. Az országban egyedülálló gyakorlati oktatási háttérrel rendelkezünk. Az elmélet és a gyakorlat szervesen összekapcsolódik az oktatásunkban. Jelentős fajtagyűjteménnyel rendelkezünk, ahol a fajták értékmérő tulajdonságait oktatjuk. A Georgikon szőlőültetvényeiben lehetőségünk nyílik különböző művelésmódok bemutatására. A szőlőszaporításhoz szükséges komplett növény- és eszköz háttérrel rendelkezünk. A borászati ismereteket családi pincészet méretű pincénkben és az ahhoz illő technológián keresztül oktatjuk, különös tekintettel a kézműves borászatra.

Összefoglaló kiadvány: