A Pannon Egyetem Georgikon karának Sárgulás Ünnepsége Magyarország egyik legpatinásabb, leglátványosabb ballagási rendezvénye, melyet először 1874-ben rendeztek meg. Többek között ezen a jelentős ünnepségen vehettek részt a székelyudvarhelyi MÜTF Oktatási Központ Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szakának III. éves hallgatói. A GVAM-os csapatot Sorbán Ildikó adminisztrációs osztályvezető és György Melinda, a tanulmányi osztály munkatársa kísérte el.

sargulas 01

Az alábbiakban a III. éves GVAM-osok élménybeszámolóiból közlünk részleteket:

Bokor Csaba: 
Akik jelen voltunk, jelen lehettünk a Pannon Egyetem Georgikon karának 2017 májusában szervezett ünnepségsorozatán, valamint az ezt megelőző fogadásokon, bemutatókon, rendezvényeken, de kivétel nélkül bármely eseményen, átélhettük percenként, ahogy a vendéglátóink jelesre vizsgáznak emberségből és szeretetből. 
Útra való batyut is kaptunk jelképesen. Ezt még megpakolták tanáraink oktatással, ráadásként a búcsúbeszédeikben nemes gondolatokkal, jókívánságokkal halmoztak el, és cselekvésre biztattak. A batyunk értékét ez megsokszorozta, de ami megfizethetetlen, az a lecke, amit példamutatásból, emberségből és szeretetből kaptunk. 
Vivant professores! Vivat Georgikon! Vivat Keszthely! 

Veres István: 
Elsősorban hálás vagyok, hogy ott lehettem és részt vehettem e hagyományos ünnepségen, valamint hogy ellátogathattam a hallaborba, a tanüzemekbe, a csirkefarmra, a tej- és hústermelő gazdaságokba, és betekintést nyerhettem e csodálatos komplex létesítményekbe. Mindezek után világosabbá vált számomra, hogy milyen szinten éri meg gazdálkodni, és hogy ez milyen nehézségekkel, hátrányokkal, valamint előnyökkel jár. 
Örülök, hogy ilyen szép és szívmelengető módon élhettük meg a Sárgulási Ünnepséggel járó hagyományokat nemzeti kincsünkben, nemzeti öltözetünkben: a székely ruhánkban. 

Jakab Emőke: 
Annál csodálatosabb érzés, amikor közel  200 ember megtanulja és velünk együtt énekli  a székely himnuszt, szerintem nincs. 

Hompoth Ervin: 
Május 17-21. között vettünk részt a Sárgulás Ünnepségén, amelyről felejthetetlen élményekkel tértünk haza. Többek között nagyon tetszett az egész az ünnepség ceremóniája és a Festetics-kastély udvarán lezajlott búcsúünnepség. Még nagyon megfogott az ottani tanári kar közvetlensége, különösen tetszett – és nagy megtiszteltetés volt – a Balaton-parti vacsora, melyet az egyetem vezetősége készített és az ezt követő kötetlen beszélgetés. 

Péter István: 
Május 17-én reggel kezdtük meg a nagy utunkat Keszthely felé. Az időjárás is kedvezett. Az utazás számomra nem tűnt hosszúnak, mivel jó volt a társaság, beszélgetéssekkel, viccekkel, énekekkel „foglaltuk el” magunkat. Nagyon megható volt, hogy amikor megérkeztünk és beléptünk az egyetem udvarára, énekelve és finomságokkal vártak minket. 
A többi napon betekintést nyertünk számos gazdaságba és intézménybe – mindenhol nagy szeretettel fogadtak és minden nap ízletes reggelivel, ebéddel vártak minket. A fáklyás felvonulás is nagy élmény volt, hogy végigvonulhattunk az ottani hallgatókkal Keszthely utcáin. A Sárgulás Ünnepsége volt a legszebb számomra: a hintókon való felvonulás és a Festetics-kastély udvarán tartott ünnepélyes rendezvény. De nem hagynám ki a Balaton partján való sétát, a bográcsozást és az ottani hallgatókkal való összejöveteleket sem. Utolsó este a fergeteges bulin mindenki nagyon jól érezte magát. 
Nagyon jó volt a társaság, számomra ez a kirándulás emlékezetes marad, egyáltalán nem bántam meg, hogy elmentem. Zárásként még csak annyit: örülök, hogy megtapasztalhattam a „más levegőt” és boldogsággal tölt el, hogy részese lehettem ennek a csodának. Köszönöm az élményt! 

Kolumbán Szilárd Lehel: 
Nem először voltam Keszthelyen, de nem is utoljára. Szeretem a várost, szeretek visszajárni. Az úttáv nem volt annyira vészes, utaztam már sokkal többet is. Egykoron évente több alkalommal utaztam le hasonló méretű távolságokat.  

Szerda reggel indultunk, kora este érkeztünk meg, a szerenád végére. Bátran ki merem jelenteni, hogy érkezésünk pillanatától kezdve kiélveztük minden egyes percét az ottlétünknek. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy szívvel-lélekkel azon volt mindenki, hogy jól érezzük magunkat. Olyan fogadtatásban részesültünk, hogy hasonlót nem igazán tudok említeni korábbi utazásaim során.
Köszönjük, hogy bográcsozhattunk a Balaton partján. Az üzemlátogatások alkalmával jó volt megtapasztalni gyakorlatban is a korábban tanultakat. A Sárgulás Ünnepsége, a közel 6 kilométeres fáklyás felvonulás kissé kiszívta az energiánkat, de annál jobban tudtunk aludni, már aki akart aludni… (joggal, mert a Csaba borozót egy nagyon jó helynek minősítettük). Másnapi folytatás: szekerekkel, hintókkal való felvonulás, majd talán a Festesics-kastélyban megtartott rendezvény volt a legszebb része az ottlétünknek. 

Köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki hozzájárult ottlétünk kényelméhez. Nem szaporítva fölöslegesen a szót: köszönet, hogy mi is Keszthelyen sárgulhattunk. Egy örök élmény, amit soha nem fogok elfelejteni, és ha tehetem, a jövőben visszatérek Keszthelyre.